İSTANBUL / ESENLER - İbrahim Turhan Anadolu Lisesi

OKULUN TARİHÇESİ

Okulumuza ismini veren İbrahim Turhan 1863 yılında Mora'da doğmuştur. Babasından kalan çiftliğini işletirken çıkan Türk-Yunan Harbinde Ethem Paşa idaresindeki Türk ordusuna maddi manevi yardımlarda bulunmuş ve bu sebeple Yunanlılar tarafından hakkında ölüm emri çıkartılmıştır. Bunun üzerine oradaki çiftliğini satıp İstanbul'a gelen İbrahim Turhan burada Topkapı'nın dışında olan şimdiki okulumuzun arazisinin bulunduğu yer olan ve Ferhat Paşa Çiftliği adıyla bilinen araziyi almış ve burada büyük bir çiftlik kurmuştur. 1920 yılında vefat eden İbrahim Turhan'nın kızı Neyyir Turhan tarafından okulumuzun arazisi onun adına okul yapılması için bağışlanmıştır. Okulumuz 1968 yılında Ayvalıdere İlkokulu'nda "Esenler Ortaokulu" adı altında eğitim ve öğretime açılmıştır. 1970-1971 Eğitim Öğretim yılında ise şimdiki Esenler Hasip Dinçsoy İlkokulu'nda ilk ortaokul mezunlarını vermiştir. İbrahim Bey'in kızları tarafından okulumuzun şimdiki yeri olan 10.000 metrekarelik arsa okul yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlanmış. Bu arsa üzerine inşa ettirilen şimdiki binamız 1976-1977 Eğitim Öğretim yılında tamamlanarak Esenler Lisesi adı altında eğitim öğretime açılmıştır. Daha sonra, İbrahim Turhan Bey'in kızlarının yazılı müracaatları üzerine, 1979 yılı sonunda Milli Eğitim Bakanlığı oluru ile "Bakırköy İbrahim Turhan Lisesi" ve daha sonra ESENLER İBRAHİM TURHAN LİSESİ olmuştur. Okulumuz 23/05/2012 tarihinde Anadolu Lisesine dönüştürülmüştür. Okulumuzun B Blok zemin ve 1. katı yeni açılan İbrahim Turhan Kız Teknik ve Meslek Lisesine tahsis edilmiş ve daha sonrada 2013-2014 eğitim öğretim yılında bakanlıkça İbrahim Turhan Lisesi B Bloğu İbrahim Turhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmuştur.

Okulumuz 2018-2019 Eğitim ve öğretim yılında adrese dayalı öğrenci almaya başlamıştır. 2019-2020 ikili eğitime geçmiş olup 21 derslikte 1603 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmektedir. Okulumuz 2023-2024 Eğitim - Öğretim yılıyla yeniden tam gün (tekli) eğitime geçiş yapmış olup 780 öğrenci ile eğitime devam etmektedir.

Yayın: 06.12.2012 - Güncelleme: 12.10.2023 12:14 - Görüntülenme: 11881